Checklist Bedrijf Starten: 22 stappen voor Beginners!

bedrijf starten checklist
INHOUDSOPGAVE

Artikel: Checklist Bedrijf Starten | leestijd: 7 minuten

Dus je wilt een eigen bedrijf beginnen? Wat een spannende tijd voor je! Het kan een rollercoaster zijn van voldoening, uitdagingen en plezier. Geloof me, ik weet waar ik het over heb. Misschien vraag je je af waar je moet beginnen of hoe je jouw droom in werkelijkheid kunt omzetten. Geen zorgen, je zit hier goed!

Ik heb een checklist voor je klaargezet met 22 onmisbare tips om je bedrijf van de grond te krijgen. Van juridische kwesties en logistieke zaken tot de ondersteuning die je nodig hebt: alles komt aan bod in deze 22 makkelijk te volgen stappen.

Jouw Ultieme Checklist om je bedrijf te starten

 1. Ontwerp je logo
 2. Bepaal je kosten
 3. Maak een businessplan
 4. [EXTRA] Hulz tip #1
 5. Stel je budget vast
 6. Wettelijke Vereisten
 7. Registreer je bedrijfsnaam
 8. Haal de benodigde vergunningen
 9. Richt je boekhouding in
 10. Verzeker je bedrijfDe Uitvoering
 11. Maak je eigen bedrijfswebsite.
 12. [EXTRA] Hulz tip #2
 13. Regel een zakelijk e-mailadres.
 14. Investeer in marketingmaterialen.
 15. Netwerk, netwerk, netwerk.
 16. Open de deuren van je bedrijf.
 17. Focus op uitmuntende klantenservice.
 18. Zoek Ondersteuning
 19. Vind een Mentor
 20. Maak Gebruik van Gratis Bronnen
 21. Schroom Niet om Hulp te Vragen
 22. Vergeet je Passie Niet

Aandachtspunten starten van eigen onderneming

Voordat je daadwerkelijk van start gaat, zijn er een aantal cruciale punten die je moet overwegen voor een succesvolle start.

Werk je idee uit: Wat drijft je om een eigen bedrijf te starten? Heb je een geweldig idee waarvan je denkt dat het ontbreekt in de markt? Of denk je dat je iets beter kunt dan je concurrenten? Waar je motivatie ook vandaan komt, zorg ervoor dat je je idee goed uitwerkt en op papier zet.

Test de haalbaarheid: Een goed idee is het halve werk, maar kan het ook slagen? Praat met vrienden, familie of business coaches om te zien of je idee levensvatbaar is. Kijk ook naar de duurzaamheid van het concept en of je de vaardigheden en middelen hebt om het tot een succes te maken.

Identificeer je markt: Wie zijn je potentiële klanten? Welke kenmerken, behoeften en koopgewoonten hebben zij? Door dit duidelijk in kaart te brengen, kun je je product of dienst beter op hen afstemmen.

Kies een bedrijfsnaam: Nu je idee hebt en weet wie je klanten zijn, is het tijd om je bedrijf een naam te geven. Deze naam zal verschijnen op al je officiële documenten en marketingmateriaal, dus kies wijselijk.

Hulz TIP – checklist bedrijf starten

Een slimme tip voordat je begint: maak gebruik van de beschikbaarheidscheck van het Bureau van de Europese Unie voor intellectuele eigendom. Zo weet je zeker dat de naam die je voor je kleine bedrijf kiest, uniek is.

Ontwerp je logo: Een goed logo is meer dan alleen een mooi plaatje. Het is de visuele vertegenwoordiging van alles waar je merk voor staat. Dus steek tijd in het ontwerpen van een logo dat jouw waarden en identiteit weerspiegelt. Een sterk logo is een die mensen zich jarenlang zullen herinneren.

Bepaal je kosten: Maak een uitgebreide lijst van je verwachte kosten. Heb je extra personeel nodig? Hoeveel gaat de marketing kosten? Heb je speciale apparatuur nodig? Zorg dat je deze vragen beantwoordt en een duidelijk financieel overzicht hebt voor je eerste jaar. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Maak een businessplan: Nu je de basics hebt, is het tijd om alles op papier te zetten in een businessplan. Neem de tijd om het plan zo gedetailleerd mogelijk te maken, van het bedrijfsconcept tot de technische eisen en de indeling van je werkplek. Een goed businessplan geeft je een helder beeld voor de kort- en langtermijn.

[EXTRA Hulz Tip #1] – bedrijf starten checklist

Er zijn genoeg templates voor een businessplan te vinden, maar begin met een ‘lean businessplan’. Een lean businessplan zorgt er voor dat je de kern van je business op 1 A4’tje neerzet. Zo verdoe je geen tijd met punten in een businessplan die misschien niet relevant zijn. (toevoegingen maken kan altijd nog als bijvoorbeeld de bank daarvoor vraagt).

Stel je budget vast: Je budget is cruciaal voor het succes van je bedrijf. Als je je businessplan af hebt, zorg dan dat je budget op orde is. Maak een gedetailleerd budget voor de komende 6, 12 en 24 maanden. Door ver vooruit te plannen, blijf je scherp en gefocust.

Zorg ook altijd voor een potje met uitgaves, geloof me, ook dit ga je echt nodig hebben. Van Canva Pro, boekhoudkosten tot onvoorziene uitgaves.

Wettelijke Vereisten

Heb je alles op een rijtje? Dan is het tijd om het officieel te maken. Op naar de KVK!

Registreer je bedrijfsnaam: Je hebt lang nagedacht over de perfecte naam, dus zorg dat je die beschermt. Registreer je bedrijfsnaam in het handelsregister. (je kunt na je aanmelding bij de KVK je bedrijfsnamen ook gewoon online ((zonder extra kosten)) aanpassen.

Haal de benodigde vergunningen: De benodigde vergunningen kunnen verschillen afhankelijk van je werk & locatie, dus zorg dat je je aan de wet houdt voordat je de deuren opent.

Richt je boekhouding in: Open een zakelijke bankrekening en houd je uitgaven nauwkeurig bij. Als boekhouding niet je sterkste kant is, overweeg dan een afspraak met een belastingadviseur. Ik gebruik zelf Moneybird + betaalrekening. Mijn >> ‘vertel een vriend’ link zie je hier <<, jij krijgt hierdoor een langere testperiode en ik een leuke cadeaukaart als je klant wordt.

Verzeker je bedrijf: Je houdt van je bedrijf zoals je van een kind houdt, dus bescherm het ook zo. Zorg voor de juiste verzekeringen om tegen onverwachte situaties beschermd te zijn.

De Uitvoering

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om je bedrijf te lanceren. Hier zijn wat tips, in de vorm van een checklist om je bedrijf te starten, om je aanwezigheid in de markt te versterken en je bedrijf de geloofwaardigheid te geven die het verdient.

Maak je eigen bedrijfswebsite: Een website is een must-have in onze digitale tijd. Het is vaak de eerste plek waar potentiële klanten jou en je bedrijf leren kennen. Zorg er dus voor dat je een strakke, professionele website hebt die jouw merk en aanbod perfect weergeeft.

[EXTRA Hulz Tip #2] Bedrijf starten checklist

Weet je niet precies hoe je een website bouwt? Maak gebruik van een makkelijke website-bouwer met potentieel voor je toekomst. Wij raden meestal WordPress aan omdat je hier ook echt een grote shop op kunt draaien met WooCommerce.

Je bedrijf beginnen met een checklist zodat je gelijk een knallende start hebt? Dat kan. Hulz heeft precies dat product te koop, om van deze online-jungle een makkelijk stappenplan te maken. Onze ‘Bedrijf Starten Checklist’ is zeker wat voor jou. Wil je een site of shop opzetten? Zorg er dan voor dat je niet zonder onze Website Conversie Checklist aan de gang gaat. Dit is de ideale checklist om je bedrijf te starten. Je bespaard ontzettend veel uitzoekwerk en je zult de checklist kosten, binnen no-time terugverdienen!

bedrijf starten checklist

Regel een zakelijk e-mailadres: Gebruik geen persoonlijke e-mailaccounts voor zakelijke communicatie; het komt onprofessioneel over. In plaats daarvan, zet twee zakelijke e-mailaccounts op: één voor jou en één voor algemene vragen of klantenservice. Zo houd je alles geordend en overzichtelijk.

[BONUS TIP] Bedrijf starten checklist

Gebruik ook je persoonlijke social media om aandacht te genereren. Met opvallende posts op platformen zoals Facebook, Instagram en LinkedIn kun je bijvoorbeeld je nieuwe bedrijf introduceren.

Investeer in marketingmaterialen: Vergeet de kracht van tastbare marketingmaterialen niet. Visitekaartjes, postkaarten en flyers zijn meer dan alleen papier. Gebruik ze om je merk te versterken. Voeg je logo toe en zorg ervoor dat de kleuren aansluiten bij je merkidentiteit.

Netwerk, netwerk, netwerk: Laat geen kans onbenut om je netwerk uit te breiden. Of het nu gaat om een praatje bij de lokale bakker of een digitaal gesprek met een potentiële leverancier, elk contact kan waardevol zijn. Maak jezelf en je bedrijf bekend waar je maar kunt – & voeg gelijk mensen toe op LinkedIn…. je weet maar nooit! 😉

Open de deuren van je bedrijf: Je hebt hard gewerkt om hier te komen. Je marketing is geregeld en je netwerk is op de hoogte. Nu is het tijd om je deuren te openen. Overweeg een openingsevenement of een speciale aanbieding om wat extra aandacht te genereren.

Focus op uitmuntende klantenservice: Klanten hebben hoge verwachtingen, vooral als ze bij kleinere winkels shoppen. Zorg ervoor dat je hen niet teleurstelt. Bied een uitzonderlijke service en creëer een memorabele klantervaring. Dat is niet alleen goed voor je reputatie, maar ook voor je langetermijnsucces.

Zoek Ondersteuning: Als je een klein bedrijf runt, voel je je soms een beetje alleen in de strijd. Het is daarom superbelangrijk om mensen om je heen te verzamelen die je door dik en dun steunen.

Vind een Mentor: Het klinkt misschien makkelijker dan het is, maar een mentor kan een gamechanger zijn. Deze persoon dient als een objectieve raadgever, vooral als je voor lastige keuzes staat. Ga op zoek naar iemand die je vertrouwt en wiens zakelijk inzicht je respecteert. Het kan iedereen zijn, van een ex-baas, tot een oude leraar of een online-voorbeeld van iemand die al doet wat jij ook wilt doen.

Maak Gebruik van Gratis Bronnen: Laten we eerlijk zijn: als eigenaar van een klein bedrijf ben je meestal ook de financiële-expert, en je budget is niet oneindig. Gelukkig zijn er tal van gratis hulpmiddelen beschikbaar. Sociale media zijn bijvoorbeeld perfect om je merk te promoten zonder een cent uit te geven.

En tools als Google Workspace of Dropbox maken je leven makkelijker door je bestanden toegankelijk te maken vanaf elke locatie, of je nu in een bibliotheek of een café zit. Houd je oren open op platforms zoals LinkedIn, THREADS coming soon, en Twitter om up-to-date te blijven met de nieuwste industrietrends.

Schroom Niet om Hulp te Vragen: Je hoeft echt niet alles alleen te doen, zelfs niet als je de enige bent die aan het roer staat. Als je een voormalige collega hebt die een whizzkid is op een bepaald gebied, schroom dan niet om advies te vragen. Heb je een vriend die een strategisch genie is? Laat hem of haar eens naar je bedrijfsplan kijken. Iemand die grafisch goed is? Laat hem/haar je een paar basic tips & tricks op Canva zien. Maak gebruik van de talenten in je netwerk.

Vergeet je Passie Niet: Het is gemakkelijk om te vergeten waarom je eigenlijk je eigen bedrijf bent gestart. Daarom is het belangrijk om jezelf dagelijks even te herinneren aan je passie en drijfveren. Het zal je motivatie een boost geven, vooral als je door een moeilijke periode gaat. Ondernemen is een reis met ups en downs, maar als je ziet dat je bedrijf groeit en bloeit, weet je dat alle moeite het waard was.

Let wel, het kan soms van enkele maanden tot wel 3 jaar duren voordat een bedrijf winstgevend is. Sneller winst? Verbeter je conversie:

Verbeter zelf je conversie!

Zelf aan de slag met het verbeteren van je webshop of website? Check onze Online Conversie Spiekbrief!

*Unieke hulz.nl garantie: ⭐⭐⭐⭐⭐ 14 dagen lang, niet goed geld terug garantie!

hulz-website-conversie-checklist-wit
Gratis

Download nu gratis jouw strategieplan.

Je ontvangt de brochure direct per e-mail.